Laat me los, maar waarom zou ik?

Laat me los, maar waarom zou ik?

Laat me los, maar waarom zou ik?

Ik vind de vraag van het plaatje een mooie. Want wat levert het ons op om los te laten. Overal wordt geschreven dat we dan meer in onze eigen kracht gaan staan. Meer naar onszelf gaan luisteren. Onszelf meer liefhebben etc.

Maar wat als het ons meer kost dan oplevert? Ben je dan nog steeds bereid om los te laten?

Het klinkt misschien als hocus pocus en zo dacht ik er eerst zelf ook over. Want, ik zie dat het niet werkt en het enige wat je hoeft te doen is heel simpel, loslaten.

Laatst sprak ik weer iemand die in een dergelijke situatie verkeerd. Deze persoon weet dat het niks oplevert en kan het desondanks niet loslaten. Toen het patroon herkenbaar was geworden werd de vraag gesteld wat het deze persoon zou kosten of opleveren. En de grap was dat loslaten meer zou kosten dan opleveren, want het was een patroon vanuit de jeugd en deze was veilig, herkenbaar.

Het herkennen van een patroon is dus blijkbaar niet genoeg. De vraag of het wat oplevert of kost is nog belangrijker. En als het je meer kost is het goed om te kijken hoe je het voor elkaar kunt krijgen om het om te keren. Want loslaten levert je wel dergelijk wat op, maar je moet wel weten hoe.

Bekijk hier het laat me los programma.

Laat me los, maar waarom zou ik?